Светлана Фус: Скільки йоду потрібно для нормальної роботи щитоподібної залози


Я думаю, багато хто знає, що за швидкість обміну речовин в організмі відповідає щитоподібна залоза. Її нормальна функція залежить від кількості йоду в нашому харчуванні.

За даними ВООЗ, одна третя частина населення планети має йододефіцит та підвищений ризик розвитку захворювань, пов'язаних з ним. Це також поширене явище у нас в Україні.

Забезпечення йодом організму особливо важливе для вагітних та годуючих мам. Дефіцит йоду в їх харчуванні може привести до незворотніх порушень в психічному та фізичному розвитку дитини.

Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може приводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої втоми та надмірної ваги.

Захворювання щитоподібної залози дуже поширені, особливо серед жінок, які хворіють у кілька разів частіше, ніж чоловіки.

Скільки йоду потрібно?

Йод у необхідних кількостях потрібен кожній людині щодня протягом всього життя.

Добова кількість залежить від віку.

90 -120 мкг/день потрібно дітям до 12 років, для дорослих — 150 мкг йоду в день, вагітні та жінки, які годують грудьми повинні отримати 200 — 250 мкг/добу цього елемента.

Читайте также:  "Море не лечит": педиатр объяснила, почему ребенок часто болеет

НовостиВ чому неймовірна користь кавуна

Достовірний тест, що вказує на забезпечення організму йодом — дослідження його вмісту у сечі. Якщо показник йодурії більше 100 мкг/л, ви можете бути впевненими, що у вашому харчуванні йоду достатньо.

Де знаходиться найбільше йоду?

Людина отримує йод переважно з їжі. Рослинна їжа дає 30%, продукти тваринного походження 60%. Невеликі кількості йоду надходять також з повітрям і водою.

Найбільший рівень йоду знаходиться в морській воді, тому мешканці прибережних територій мають менше ризиків виникнення дефіциту — місцеві рослинні і тваринні продукти багаті на природний йод. Чим далі від моря, тим більше потрібно захищатись від дефіциту йоду та його наслідків.

Основними джерелами йоду у харчуванні людини є продукти моря:

морська риба — палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель; риб'ячий жир та морські молюски і водорості. Наприклад, 100 гр. сухої ламінарії (морської капусти) повністю покриває добову дозу йоду для людини. Це не означає, що кожен день слід з'їдати саме таку кількість, адже йод міститься і в інших продуктах.

Читайте также:  Pampik.com - лучшие развивающие игрушки для детей

Зі звичних нам продуктів багаті йодом червоне м'ясо, яйця, молоко (рівень йоду залежить від використання йодованого корму), овочі і фрукти. Штучно збагачені йодом продукти — йодована сіль, столова та мінеральна вода. В 1 г йодованої солі міститься 40 мкг йоду. Вживання її у рекомендованій кількості до 5 г на добу дозволяє забезпечити потреби організму в йоді.

НовостиВ чому неймовірна користь помідорів

Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50%. Тому сіль, збагачену йодом, слід додавати у готову страву.

Що може посилити дефіцит йоду?

У деяких продуктах харчування знаходяться "природні" зобогени (струмогени) — речовини, що заважають засвоєнню йоду щитоподібною залозою і викликають її ріст. Найбільш вивченими є флавоноїди та тіоціанати, які містяться в рослинах з сімейства хрестоцвітних. Це всі види капуст — кочанна, брюссельська, цвітна, брокколі, а також ріпа, хрін і крес, які містять тіоціанати і ізотіоціанати. А також бобові, соя та насіння льону. Часте споживання цих продуктів, особливо без термічної обробки може призвести до серйозного дефіциту йоду в організмі і компенсаторному збільшенню щитоподібноїї залози. Тому ці продукти не варто комбінувати з йодовмісними продуктами в одному прийом їжі.

Читайте также:  Что нужно знать о покупке золота онлайн

Цінне зауваження — зобогенні речовини частково руйнуються під час термічної обробки.

Речовини, які блокують засвоєння йоду входять також до складу тютюну і потрапляють в організм при палінні. Це ще один привід відмовитись від тютюнопаління.

Ми можемо звести до мінімуму ризики розвитку захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду. Прислухайтесь до порад фахівців, змінюйте харчування, включайте в раціон необхідні продукти.

Светлана Фус: Скільки йоду потрібно для нормальної роботи щитоподібної залози

Читайте все новости по теме «Здоровье» на OBOZREVATEL.

Редакция сайта не несет ответственности за содержание блогов. Мнение редакции может отличаться от авторского.

Другие блоги автора

  • В чому неймовірна користь кавуна14
  • В чому неймовірна користь помідорів22
  • Яблучний спас: а чим саме корисні яблука20

Все блоги автора

По материалам: www.obozrevatel.com


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

1 × 2 =

Подробнее в Разное
Сенсация в медицине: у человека обнаружили новый орган

Как выбрать качественное молоко: названы важные критерии

Назван самый вредный для здоровья продукт

Ремонт? Выезжайте из дома

Несколько советов, которые помогут выбрать сантехнику

Три сумки, в которые стоит инвестировать

Закрыть